“Allah menguji hambanya dengan ujian kesusahan dan keperitan hidup adalah untuk menjadikan mereka itu lebih kuat berjiwa kental. Allah juga memberi kesenangan kepada sesetengah hambanya adalah supaya mereka dapat membantu hamba lain yang susah. Jadi jangan terasa hina untuk menerima dan kedekut untuk memberi.”

- Sedutan Cerpen Syukurlah, Sabarlah, Solatlah.. -

Monday, March 21, 2011

Amalan nenek

Kematian nenek memberi seribu satu pengajaran buat Alan. Selepas melihat sendiri pemergian nenek yang senang dan urusan pemgebumian yang berjalan lancar membuatkan Alan tertanya-tanya, apakah amalan nenek ketika hidupnya?

Antara amalan yang aku ingat ialah nenek suka membaca Al-Quran. Setiap hari mesti baca Al-Quran selepas subuh dan sebelum tidur. Jika tidak membuka kitab Al-Quran pun mulut nenek tetap terkumat kamit membaca ayat Al-Quran sambil baring. Bulan Ramadhan paling jelas sebab masih Alan ingat nenek pernah khatam 2 kali pada bulan Ramadhan.

Nenek juga selalu suruh anak cucunya mengamalkan ayat Al-Quran tertentu untuk diamalkan. Ada yang Alan amalkan dan ada yang Alan lupa amalkan. Biasalah, orang muda.

No comments: