“Allah menguji hambanya dengan ujian kesusahan dan keperitan hidup adalah untuk menjadikan mereka itu lebih kuat berjiwa kental. Allah juga memberi kesenangan kepada sesetengah hambanya adalah supaya mereka dapat membantu hamba lain yang susah. Jadi jangan terasa hina untuk menerima dan kedekut untuk memberi.”

- Sedutan Cerpen Syukurlah, Sabarlah, Solatlah.. -

Thursday, March 3, 2011

Mencari Kekuatan

Alan perlu ada motivasi setiap hari untuk terus menulis. Membaca kisah orang berjaya sedikit sebanyak memberi kekuatan untuk terus bergerak ke hadapan.

Setiap impian yang tinggi, perlu lalui banyak onak dan duri. Semakin tinggi impian semakin besar cabaran. Kadang-kadang cabaran itu bukan datang dari luar tetapi ada dalam diri sendiri seperti malas, suka bertangguh dan tiada keyakinan diri. Cabaran ini boleh diatasi jika kita mengenepikan pemikiran negatif 100%, tapi bagaimana?

Orang kata, "Sentiasa bergaul dan berkawan dengan orang yang berjaya".
Orang lain kata, "Baca buku-buku kejayaan individu hebat".

Semuanya betul dan jika kita dapat laksanakan kedua-duanya lagi bagus. Donald Trumph juga memastikan dia membaca buku setiap hari untuk mengekalkan motivasi untuk terus berjaya. Alan bagaimana? Anda bagaimana?

Masih terus mencari kekuatan...

No comments: